zondag 14 maart 2010

Aannemer zoeken

In eerste instantie dachten we helemaal niet aan een Duitse bouwer maar gingen we eerst op zoek naar "gewone" Nederlandse aannemer. We zijn ze in alle soorten en maten tegengekomen, van de professionele grootbouwer tot de bijbeunende Sjon.

Uiteindelijk zijn we behoorlijk ver in gesprek geraakt met een houtskeletbouwer. Dus geen binnenmuren van steen maar het hele huis wordt eerst van hout(en balken) opgebouwd en daarna de muren betimmerd met platen. Voordeel: snel, licht en goedkoop, nadeel: minder zwaar geïsoleerd, gehoriger, minder makkelijk iets aan de wand op hangen. Alhoewel er ook weer mensen zijn die dat tegenspreken. Affijn, dat doet er nu niet toe, als je meer wilt weten over de voor- en/of mogelijke nadelen van houtskeletbouw moet je daar maar even op googlen.

Toen we redelijk rond waren stelde ik voor om een prijs af te maken waar we beiden mee uit de voeten konden. Een soort handjeklap zeg maar. Ik was enigszins verbaasd dat de aannemer daar helemaal geen oren naar had. Hij wilde wel wat van de prijs af doen maar dan moesten wij maar wat schrappen. Bv. een dakkapel minder. Toen heb ik maar gezegd dat ik nog even verder ging kijken, en aldus geschiedde.

Op mijn verdere speurtocht naar een aannemer kwam ik uit bij een Nederlands/Duits bouwbemiddelingsbureau. Op zich prima, paar leuke en goede gesprekken gehad, maar we kwamen er qua prijs niet helemaal uit. Kan gebeuren. Intussen was mijn interesse voor Duitse aannemers gewekt en kwam ik na enig internetspeurwerk terecht bij een Duitse aannemer, net over de grens bij Emmen, die al aardig wat projecten in Nederland -lopend en voltooid- had. Hij liet zich begeleiden door een commerciële "agent" die een aardig woordje Nederlands sprak. De meeste Duitsers aan de grensstreek praten een soort van "Platdeutsch". Dat klinkt als Nederlands en als je het oostelijk dialect machtig bent zijn ze redelijk goed verstaanbaar.

Vanaf dat moment ging het eigenlijk vrij snel. We wisten inmiddels redelijk goed wat we wilden, zijn bouwbestek was vrij duidelijk en de door hem in Nederland en Duitsland gebouwde huizen zagen er goed uit. Overigens werken de meeste Duitse bouwbedrijven met een soort van "standaard" bouwbestek ("Baubeschreibung") dat erg veel op elkaar lijkt. Meestal staat het vermeld op hun website, soms ook in het Nederlands.

Het viel ons op dat de Duitse bouwwijze ten opzichte van de Nederlandse bouwwijze veel "massiever" is. Dikkere muren, dikkere vloeren/plafonds, degelijke houten kapconstructie, zwaarder geïsoleerd etc. En toen de prijs ook nog ca. 25% lager lag dan vergelijkbare aanbiedingen uit Nederland, was de keuze snel gemaakt.

3 opmerkingen:

  1. Hallo, Ik lees hier je blog en zou ik de naam van de duitse aannemer mogen weten? Wij hebben optie op kavel en denken over een duitse aannemer. Alvast bedankt!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dag Mirjam,
      De aannemer ging vlak voor het einde van de bouw failliet dus daar heb je niks meer aan. Wel kan je even contact opnemen met Christian Helbich van Meisterhuis.com. Hij bouwt energieneutrale woningen. Verder bemiddelt Villanova (een Nederlands bedrijf) voor Duitse bouwbedrijven.

      Verwijderen
  2. Wat leuk dat je al jouw ervaringen deelt met ons op een blog. Erg interessant om te lezen! Bedankt voor het delen.

    BeantwoordenVerwijderen