zaterdag 20 maart 2010

Bouwcontract: VOB of UAV/GIW?

Het bouwcontract is opgesteld onder Duits recht op basis van het VOB/b (Vergabe- und Vertragsordnung für Bauleistungen). Naar het schijnt is dit iets gunstiger qua voorwaarden voor de consument. Het UAV schijnt een aantal bepalingen te kennen die meer in het straatje van de architect/aannemer passen dan andersom. Aan de andere kant ben je wel aan Duitsland gebonden. Eerst arbitrage en je kunt evt. ook nog een gang naar de Duitse rechter maken (check je rechtsbijstandverzekering!).

Maar goed, ik ben geen expert en heb een aannemingsovereenkomst opgesteld met daarin de tekeningen van de architect, het meer/minderwerk, de aanneemsom, betalingsschema, boetebepaling, afwijkende voorwaarden etc. etc. en natuurlijk het VOB/B aanhangsel. Vereniging Eigen Huis heeft een juridische beoordelingsservice maar ze doen niets met dit soort overeenkomsten. Je moet dus terugvallen op je gezond verstand. Ik heb in ieder geval laten opnemen dat alles moet voldoen aan het Nederlandse bouwbesluit en dat partijen instemmen met een (onafhankelijke) opleveringskeuring.

Voor de afbouwgarantie (bv. bij faillissement) was er een soort van verzekeringscertificaat. Of dit werkt gaan we meemaken, want de aannemer is onlangs failliet gegaan. Er moesten nog een paar zaken worden afgebouwd en gelukkig is er alleen betaald indien een bepaald onderdeel af is. Dat laatste is sowieso aan te raden: betaal nooit meer dan er aan werk afgerond is.

Het is wel aan te bevelen om met niet de eerste de beste aannemer in zee te gaan. Neem er een die wat groter en ouder is en vooral wat meer vet op de botten heeft. Het is natuurlijk geen garantie maar een familiebedrijf van 30 jaar of ouder zal niet zo snel omvallen als een beginnend aannemer met 2 man personeel. Meer informatie over bedrijven vind je op www.firmenwissen.de of www.handelsregister.de. Het is wel handig als het bedrijf nog bestaat als je na een jaar of wat een beroep moet doen op de garantie. En eis een garantiecertificaat net zo als hier het GIW/SWK. Als de aannemer er niet meer is, dan kan je daar nog altijd op terugvallen mochten er later gebreken zijn.

3 opmerkingen:

  1. Hallo,

    Even een vraagje... heb jouw website zo'n beetje doorgelezen, maar zie nergens staan door wie jullie nou hebben laten bouwen.
    Wij hebben namelijk 3 aanvragen lopen bij Duitse aannemers, waarvan Korbeel wonen, Duitse Bouwers en Enduro woningen.

    Aangezien je aangaf dat die van jou vlak bij Emmen over de grens is (dat is Enduro volgens mij ook) en dat deze failliet is... willen wij even zeker weten of dat niet dezelfde is die misschien een doorstart gemaakt heeft.

    Hoe gaat het nu verder met jullie woning? Is deze al afgebouwd of staat de bouw sinds het faillissement stil?

    Groeten
    Anique

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Er zijn veel Duitse bouwers failliet gegaan en er zullen er ongetwijfeld een aantal zijn die een doorstart maken. Enduro Woningen is volgens mij een Nederlands bedrijf. Wellicht kan je ook je licht eens opsteken bij Villa Nova bouwbemiddeling. Voor de rest verwijs ik je naar de inhoud van het artikel. Onze woning was gelukkig al vrijwel afgebouwd toen hij failliet ging.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wij hebben voor de zelfde keuze gestaan en waren bijna rond met de Duitse aannemer.
    Maar wij hebben zijn kredietwaardigheid gecontroleerd en bleek maar een eigen vermogen te hebben van € 40.000,--.
    Dat is wel zeer weinig voor een bedrijf van een jaar of 30 met 15 man personeel.
    Er staan nog wel andere BV's boven maar daar heb je niks aan.
    En we kunnen wel een bankgarantie krijgen maar dan moeten we een termijn in voren lopen, dus heeft ook geen toegevoegde waarde.
    Wij hebben besloten om voor zekerheid te gaan en gekozen voor een Nederlandse aannemer en zijn per saldo NIET duurder uit.

    BeantwoordenVerwijderen