maandag 31 mei 2010

Het dak: riet

Duitse bouwers kunnen veel maar van riet hebben ze geen verstand. Rietdekken is ook geen traditie zoals in Nederland. Ongetwijfeld zullen er Duitse rietdekbedrijven zijn, maar of ze net zo goed de fijne kneepjes van het vak kennen valt te betwijfelen. 


De Duitse aannemer heeft, zoals zovelen doen, een Nederlandse rietdekker ingehuurd. In ons geval betrof het Pape Rietdekkers. Gek genoeg zijn het weliswaar Nederlandse bedrijven, maar werken ze voornamelijk met Hongaarse rietdekkers. Daar schijnt het ook een traditie te zijn en hebben ze nog voldoende (goedkope) vakkrachten. 


Pape Riet heeft diverse prijzen gewonnen en is een naam in het wereldje, alleen bij ons is het helaas niet zo succesvol verlopen. Vooral de "breeuwen", dat zijn de uiteinden van de rietkraag, zijn een beetje slordig afgewerkt. Die golven en verschillen soms in dikte. Volgens mij hadden ze op het laatst een beetje onenigheid met de aannemer en hebben het zeg maar een beetje afgeraffeld. Zo zie je maar weer dat je overal moet bijblijven of een bouwopzichter (met verstand) moet inschakelen. 


Daarnaast zit er erg veel stofluis in het riet. Deze beestjes zijn verder niet echt schadelijk, ze bijten niet en leven alleen van schimmels. Volgens de Vakfederatie Rietdekkers komen vooral voor in Turks riet. Waarschijnlijk hebben wij Chinees riet en wellicht is het toeval dat er zoveel in zitten.We moeten gewoon geduld hebben totdat het natuurlijk evenwicht zich hersteld heeft.



Brandveiligheid
Het rieten dak heeft rondom een bliksemafleider, aangelegd door De Haan Bliksem.


Daarnaast is er een brandbeveiligingssysteem aangebracht. Dit is een detectiesysteem van de firma Seclusive en bestaat uit een aantal dunne kabels van kunststofvezel (een soort van glasvezel) die over het riet zijn gespannen. Door deze draden loopt een lichtsignaal. Bij een (beginnende) brand zal de vezel onmiddellijk smelten waardoor de lichtkring verbroken wordt en er een alarm afgaat. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten