maandag 10 mei 2010

De opbouw van de muren

Hier komt de Duitse bouwspecialiteit boven drijven. Van dik hout zaagt men planken of beter gezegd: van dikke stenen bouwt men muren. Duitse bouwers hebben natuurlijk langdurige ervaring met bouwen van vrijstaande huizen (in Nederland bouwen we nu eenmaal vaker rijtjeswoningen), eenvoudigweg omdat in Duitsland veel meer ruimte is om te bouwen. Ook gaat het aanvragen van vergunningen e.d. een stuk makkelijker, maar dit ter zijde.

20 cm kalkzandsteen, 12 cm isolatie, 4 cm spouwmuur en een gevelsteen van 9 cm breed. Totale muurdikte: 45 cm. En dat isoleert prima!

Voor de gevelsteen hebben we gekozen voor een verouderd uitziende klinker in het zgn. Vechtformaat ook wel Module 50 of M50 genoemd. Met de afmetingen van ca. 180x90x50 (LxBxH) is iets kleiner, iets verfijnder dan het vaak in Nederland gebruikte Waalformaat. 



Jammer genoeg werd dit niet geheel op waarde geschat door de metselaars. Naar mijn smaak brachten ze iets teveel cement aan tussen de voegen waardoor een wat grovere structuur ontstond. Helaas kwam ik daar pas achter nadat de muren er al stonden en gevoegd werden.

Het is sowieso een goed idee om het metselproces in de gaten te houden. Duitse metselaars willen nog wel eens los uit de hand metselen, dus zonder het welbekende gespannen draadje, en dat kan wel eens leiden tot lichte afwijkingen en welvingen.

De meest verouderde, handgevormde stenen worden eigenlijk alleen nog maar in Belgiƫ gemaakt (fabriek Sas te Rijckevorsel). Vrijwel alle fabrieken zijn trouwens overgenomen door de firma Wienerberger. Deze (soort) stenen kan je dus ook gewoon in Nederland kopen. Wij hebben ze echter gekocht in Belgiƫ bij de firma Gedimat Van der Velden. Scheelde aanmerkelijk in prijs.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten